16.10.09

UŞAK TARHANASI




Malzemeler,
3 kg köy soğanı (Acı Soğan)
1.5 kg Yeşil acı biber (isteyen acı tatlı biber yada sırf tatlı biber yapabilir)
2 bağ taze nane
1.5 kg.yoğurt
3.5 kğ yakın çuval unu (paket un kıvam vermiyor)
1 adet ekmek hamuru mayası (frından)
tuz
Yapılışı,
Soğan,biber ve nane et kıyma makinası yada rondoda çekilir ve içine tuz
1.5 kg yoğurt eklenip karıştırılır ve karışım 1 gün bekletilir.Ertesi günü
geniş bir kaba alınan karışıma (koyulan kabın geniş olması gerekirki malzeme
durdukça kabaran bir malzeme olduğundan taşmasın) azar azar un ilave edilerek
koyu bir kıvamda yoğrulur tuzu eksikse tuz ilave edilir.Bu karışıma 3.5 kg.'a
yakın un gidiyor ancak hamur çok koyu kıvamlı olmamalı.Kabın altına örtü
serilip üzeride örtülür.Bu karışım 3-4 günde bir tahta kaşıkla karıştırılarak
tam 21 gün bekletilir.21.günün sonunda olan tarhanadan avuç içi büyüklüğünde
parçalar alınır ve temiz bir bezin üstüne çok az un serpilir ve parçalar teker teker koyulur 1-2 gün içinde kuruyan parçalar ters yüz edilir.Diğer tarafta kurutulur ve leğen yada bir kabın içinde ovularak irmik kıvamına getirilir.Bu malzemede yine temiz bir bezin üzerine yayılır güvelenmesin diye iyice kurutulur.Kuruyan tarhana temiz bir kesenin içine koyularak muhafaza edilir.Uşak tarhanası çok meşhur bir çorbadır ancak yapılışıda bir o kadar zahmetlidir.Bu malzemelere domatez yada nohut ilave edenlerde vardır ancak bu malzemeler tarhanaya
ekşi bir tat verir.En eski tarif bu şekildedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara